Mindfulness (Ενσυνειδητότητα)

Η λέξη mindfulness είναι δύσκολο να μεταφραστεί στα ελληνικά. Για τον όρο mindfulness χρησιμοποιούμε συνήθως την πλησιέστερη στα ελληνικά λέξη  ενσυνειδητότητα και εννοούμε την ικανότητα για παρατήρηση, για επίγνωση. Είναι δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία είναι κανείς επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο «τώρα» (Brown & Ryan, 2003), χωρίς κριτική. Η ενσυνειδητοτητα είναι ένα από τα στοιχεία της yoga και του διαλογισμού και αναπτύχθηκε στην ανατολή. Η πρακτική του mindfulness (ενσυνειδητότητας) εφαρμόζεται τώρα πια όλο και συχνότερα στο χώρο της ψυχικής υγείας και εξελίχθηκε ως εναλλακτική προσέγγιση θεραπείας. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το mindfulness ενδείκνυται για καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές, για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, για τη θεραπεία εξαρτήσεων από ουσίες κ.α.

Μέσω της εκπαίδευσης στην ενσυνειδητότητα μαθαίνουμε να δίνουμε προσοχή στην παρούσα στιγμή, στις σκέψεις, στα συναισθήματα, στο σώμα. Αυτό βοηθά στο να καλλιεργήσουμε μια στάση περιέργειας για όσα βρίσκονται μέσα μας και για όσα συμβαίνουν σε εμάς παρατηρώντας τα με ανοικτό πνεύμα. Δεν είναι πρακτική χαλάρωσης για να ξεφύγουμε από το παρόν αλλά αντιθέτως μας αφυπνίζει απαλά σε αυτό. Δίνοντας προσοχή με γαλήνη, αποδοχή και νηφαλιότητα ερχόμαστε σε μια νοητική κατάσταση που μας επιτρέπει να βιώνουμε χαλάρωση μέσα στην επαγρύπνηση. Από το κέντρο αυτό της ψυχικής γαλήνης μαθαίνουμε τους εαυτούς μας και αποκτούμε την ικανότητα να επιλέγουμε συνειδητά και με επίγνωση τις πράξεις μας, δηλαδή να δρούμε βάσει των δικών μας αξιών και όχι να αντιδρούμε μηχανικά στα όσα συμβαίνουν σ’ εμάς.

Ακολουθεί ένα απλό παράδειγμα άσκησης παρατήρησης για αύξηση της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Η άσκηση αυτή είναι μεν απλή αλλά μπορεί να έχει ισχυρό αποτέλεσμα. Βοηθάει να επανασυνδεθούμε με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και ν’ απολαύουμε μικρές στιγμές που κρύβουν όμως μεγάλο νόημα και που συνήθως τις αφήνουμε να περνάνε απαρατήρητες.

Οδηγίες:

 • Επιλέξτε ένα φυσικό αντικείμενο στο άμεσο περιβάλλον και παρατηρήστε το δίνοντάς του την πλήρη προσοχή σας για 1-2 λεπτά, για παράδειγμα, ένα λουλούδι, ένα έντομο, τα σύννεφα ή το φεγγάρι.
 • Αφεθείτε στην παρατήρηση του λες και το βλέπετε για πρώτη φορά. Επιτρέψτε του να μονοπωλήσει την προσοχή σας ώστε η παρουσία του να σας απορροφήσει πλήρως.
 • Νιώστε την ενέργεια που εκπέμπει και τον ρόλο και το σκοπό του στον φυσικό κόσμο.
 • Παρατηρήστε το αποτέλεσμα αυτής της απλής εμπειρίας στο σώμα και στη ψυχολογία σας.
 • Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρατηρήσουμε ήχους και μυρωδιές.

Mind full or Mindfull: Εισαγωγή στις τεχνικές χαλάρωσης

Πρόγραμμα 8 Εβδομάδων Ανάπτυξης Ενσυνειδητότητας (Mindfulness)

Που είναι βασισμένο;

Το πρόγραμμα αυτό είναι βασισμένο στη θεωρία και έρευνα του Δρ Τζον Κάμπατ-Ζίνν και προσφέρει μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά καταρτισμένη εκπαίδευση στις τεχνικές Ενσυνειδητότητας.

Εκπαίδευση:

Εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες στην ικανότητα της επίγνωσης, δηλαδή στο να δίνουν προσοχή με διαύγεια στην παρούσα στιγμή. Μέσω διαφόρων ασκήσεων (διαλογισμού, συζητήσεων, yoga, γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας, θεραπείας αποδοχής και δέσμευσης) μας βοηθά να αυξήσουμε την αυτογνωσία, να βιώνουμε περισσότερη γαλήνη και πληρότητα αλλά και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις διάφορες προκλήσεις της καθημερινότητας.

Η εκπαίδευση γίνεται σε μικρές ομάδες 6-10 ατόμων και αποτελείται από 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Το εγχειρίδιο πρακτικών που καλύπτει το πρόγραμμα περιλαμβάνει οδηγίες για πρακτική στο σπίτι με καθημερινές ασκήσεις. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μια ολόκληρη μέρα επιπλέον πρακτικής σε ησυχία (silent retreat) όπου εφαρμόζουμε καθοδηγούμενους διαλογισμούς και ασκήσεις. Η μέρα αυτή είναι μια αναζωογονητική εμπειρία που δημιουργεί χώρο και χρόνο για σιωπή και περισυλλογή έτσι ώστε να βιώσουμε απόλυτα την έννοια του “είμαι”.  Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα μπορούν αν θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση και να στηρίξουν την πρακτική τους μαζί μας σε μηνιαίες συναντήσεις, silent retreats, και άλλες δραστηριότητες.

Αποτελέσματα:

Αναρίθμητες ιατρικές και ψυχολογικές έρευνες από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής η οποία μέσα σε 8 εβδομάδες μπορεί να επιφέρει βελτίωση ακόμη και σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος μας βοηθά:

 • να μειώσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το άγχος
 • να μειώσουμε τα συμπτώματα κατάθλιψης
 • να διαχειριστούμε τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο
 • να αυξήσουμε την πνευματική μας διαύγεια και συγκέντρωση
 • να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας
 • να βελτιώσουμε την μνήμη και την ικανότητά μας για μελέτη
 • ν’ αυξήσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη και δημιουργικότητα
 • ν’  αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία μας
 • να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

 

“Ενσυνειδητότητα σημαίνει να είμαστε πλήρως αφυπνισμένοι στη ζωή μας. Σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε την ανυπέρβλητη ζωντάνια της κάθε στιγμής. Συνάμα αποκτούμε άμεση πρόσβαση στους αστείρευτους εσωτερικούς μας πόρους για γαλήνη, αλλαγή και ανάπτυξη.”

Δρ Τζον Κάμπατ-Ζίνν

 

Σε ποιους απευθύνεται:

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία, βελτίωση ψυχικής υγείας αλλά και για επαγγελματική ανάπτυξη.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.