Θεραπευτική γραφή
Γιατί γράφουμε;
Είναι γνωστό πια από μελέτες πως η γραφή μπορεί να αποτελέσει ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη εδώ και χρόνια ενταχθεί στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Η αυτόματη γραφή με ή χωρίς καθοδήγηση και θεματική μπορεί να οδηγήσει τον θεραπευόμενο στην ενσυνείδητη και κυρίως στην ασυνείδητη επαφή με συναισθήματα και σκέψεις και να οδηγήσει σε λύσεις που πιθανότητα δεν είχε σκεφτεί ή συνειδητοποιήσει. Η γραφή συνδέεται με το βίωμα ως καθρέφτης του έσω κόσμου.
Η ανάγνωση μπορεί να οδηγήσει στη γνωριμία με τις αφηγηματολογικές τεχνικές, ενώ η θεωρία της λογοτεχνίας καθρεφτίζεται σε κάθε της πτυχή. Το διήγημα είναι μια μικρογραφία μιας εκτεταμένης αφήγησης.
Μαθαίνουμε για τα χαρακτηριστικά της μικρής φόρμας. Τι είναι η μικροαφήγηση, τι σημαίνει η συντομία της και πόσο περιορισμένη είναι η έκτασή της;
1ο μέρος συνεδρίας: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
- Θεματικές που σχετίζονται με το συναίσθημα και αυτοσυναίσθημα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της γραφής και το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι ξεκινά με την αυτόματη και την καθοδηγούμενη γραφή.
2ο μέρος συνεδρίας: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Το σύντομο διήγημα
- Δημιουργική ανάγνωση κειμένων μικρής φόρμας από ελληνική και ξένη λογοτεχνία
Τι είναι η μικρή φόρμα; (Σύνδεση με τη δημιουργική ανάγνωση κειμένου)
- Αφηγηματολογικές τεχνικές
- Flash fiction
- Παραγωγή κειμένων μικρής φόρμας
Ανατροφοδότηση
Σημείωση:
Στο ενδιάμεσο των Συνεδριών η Διδάσκουσα επιβλέπει τη διαδικασία της Συγγραφής των Σεναρίων με ατομικές παρατηρήσεις, και άξονες κατευθύνσεων. (Τα κείμενα στέλνονται στη Διδάσκουσα 1 ημέρα πριν την επόμενη συνάντηση)
(Η πρόσθετη εργασία της διδάσκουσας προβλέπεται στο προτεινόμενο κόστος).
- Στη Συνεδρίες που θα ακολουθήσουν θα αφιερωθεί χρόνος για ανατροφοδότηση της ομάδας με βάση τα παραγόμενα κείμενα