Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες «Μύηση στην τέχνη της λογοτεχνικής γραφής»

Η περιπέτεια της Δημιουργικής γραφής μπορεί να είναι μια απόλαυση για όλους. Ο καθένας μπορεί να γράψει αρκεί να το θέλει πολύ.

  • Τα εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής δεν θα κουράσει με θεωρητικές γνώσεις. Αντιθέτως, με όχημα τη συγγραφή κειμένων θα μας οδηγήσει στη θεωρία και τις αφηγηματικές τεχνικές. Είναι ένα εργαστήρι το οποίο θα καλλιεργήσει, εκτός άλλων και τη φιλαναγνωσία και θα μας φέρει πιο κοντά στη λογοτεχνική γνώση.
  • Η δημιουργική γραφή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αποδεκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας έχοντας τη μορφή της συγγραφικής μαθητείας. Το γράψιμο μπορεί να γίνει καταφύγιο, αλλά και ορμητήριο, μπορεί να γίνει ψυχοθεραπευτική διαδικασία, αλλά και ένα όραμα που θα οδηγήσει στην επιτυχία, στην προσωπική ανάπτυξη, στην επιτυχημένη δημιουργία.
  • Ο κάθε ασκούμενος συγγραφέας έρχεται σε επαφή με τα δομικά στοιχεία του κειμένου, μαθαίνει την περιγραφή, τα είδη της αφήγησης, τις αφηγηματικές τεχνικές γενικότερα κατά κάποιον τρόπο φιλαναγνωστικά. Μελετώντας αντιπροσωπευτικά κείμενα ελλήνων και ξένων λογοτεχνικών ανάλογα με το λογοτεχνικό ρεύμα που πρέπι να μελετηθεί κάθε φορά και ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος που μελετάται.
  • Η μικρή φόρμα, τα μικρής έκτασης διηγήματα είναι συνήθως το εναρκτήριο λάκτισμα για τα δικά μας εργαστήρια, όπου ο ασκούμενος συγγραφέας καλείται να εντρυφήσει σε όσα προαναφέρθηκαν, με προοπτική τη μελλοντική μελέτη και άλλων ειδών όπως η ποίηση, η νουβέλα και το μυθιστόρημα. Μαθαίνει να επιμελείται, μαθαίνει να σβήνει, μαθαίνει να μην περιμένει την έμπνευση, μαθαίνει να γράφει.
  • Τα εργαστήρια μπορούν να λειτουργήσουν και ως Μentoring σε συγγραφείς οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει στη διαδικασία της συγγραφής, αλλά νιώθουν ότι χρειάζονται μια εξειδικευμένη βοήθεια ως προς την επιμέλεια, το rewriting, την οργάνωση του κειμενικού περιεχομένου, το δημιουργικό σβήσιμο, ακόμα και τις αφηγηματικές τεχνικές οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για το έργο τους, ώστε να το εξελίξουν σε ένα άλλο επίπεδο…
  • Παρέχεται η δυνατότητα ΕΚΔΟΣΗΣ των τελικών κειμένων σε συλλογικό τόμο από τις εκδόσεις «Γραφομηχανή».

 

Τα σεμινάρια συντονίζει η Κατερίνα Παπαδημητρίου, (Ειδική Παιδαγωγός, συγγραφέας, αρθρογράφος – κριτικογράφος, κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος Δημιουργικής Γραφής του ΠΜΣ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνεργάτιδα του δικτύου Διαδικτυακής Δημιουργικής Γραφής)

Επικουρική διδακτική παρουσία του PhD στη Δ.γ. Γιώργου Παναγιωτίδη