Η ομάδα αυτογνωσίας αφορά τις συστηματικές συναντήσεις μιας ομάδας ατόμων, δηλ. τις ομαδικές συνεδρίες, με την παρουσία ειδικού συντονιστή με σκοπό την αύξηση της αυτογνωσίας, της κοινωνικής ευαισθησίας και την αλλαγή ανεπιθύμητων συμπεριφορών μέσα από την διαπροσωπική αντιπαράθεση, την αυτo-αποκάλυψη και την έντονη συναισθηματική έκφραση. Αυτό έχει επίσης ως δευτερογενές όφελος την βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της κοινωνικής αυτοπεποίθησης.

Στο κέντρο, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, ακολουθούμε την προσωποκεντρική φιλοσοφία, του Carl Rogers στις ομάδες αυτογνωσίας. Οι συμμετέχοντες  παροτρύνονται από τον συντονιστή να επικεντρώνονται στο «εδώ και τώρα», δηλαδή στο πως βιώνουν την μεταξύ τους αλληλεπίδραση μέσα στην ομάδα τη δεδομένη στιγμή κι επεξεργάζονται τα συναισθήματα που ανακινούνται.

Ο ρόλος του προσωποκεντρικού συντονιστή μέσα στην ομάδα είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αποδοχής κι ενσυναίσθησης, μέσα στην οποία τα μέλη της ομάδας υποβοηθούνται και παροτρύνονται ν’ ανακαλύψουν τις προσωπικές εσωτερικές δυνάμεις που διαθέτουν, να ωριμάσουν και να εξελιχθούν πνευματικά και να οδηγηθούν προς την αυτοπραγμάτωση.

Προσωπικές μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν σε ομάδες του κέντρου μας:

«Είχα την χαρά να συμμετέχω σε ομάδα αυτογνωσίας του κέντρου, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, για δύο συνεχόμενες χρονιές. Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά που αισθανόμουν κάθε φορά που έφθανε η προγραμματισμένη μέρα για την ομαδική συνεδρία. Τι και τι δεν αποκαλύπτεται κατά την μιάμιση ώρα μιας τέτοιας συνάντησης! Ποτέ δεν γνωρίζει κανείς τι θα βγει εκείνη τη στιγμή ή που θα καταλήξει η συνεδρία. Εκείνο που σίγουρα ξέρω εγώ τουλάχιστον είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι επιβραβευτική και ανεπανάληπτη. Προσωπικά δεν έχασα ούτε μία συνάντηση».

«Συνήθως φεύγω συγκινημένος από αυτές τις ομαδικές συναντήσεις καί από αυτά που άκουσα αλλά και από αυτά που εγώ ο ίδιος μοιράστηκα, ειδικά επειδή δεν περίμενα ότι θα ήμουν σε θέση να τ’ αποκαλύψω. Τα μέλη της ομάδας τα αισθάνομαι σαν τα μέλη μιας θερμής και κατανοητικής οικογένειας με συνδετικό κρίκο την πολύτιμη συντονίστριά μας. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένω κάθε φορά να τους ακούσω όλους και να τους εκφραστώ. Αισθάνομαι ότι έχω δίπλα μου ανθρώπους που με καταλαβαίνουν και μου δείχνουν ενσυναίσθηση».

«Παρόλο που είμαι ένας εσωστρεφής άνθρωπος που κρατάει τα προσωπικά του, βρήκα ότι η ομάδα αυτογνωσίας έχει να προσφέρει μια αίσθηση μεγάλης ανακούφισης και ασφάλειας. Με κάνει να θέλω ν’ ανοιχτώ μ’ ένα μαγικό τρόπο και να θέλω ν’ ακούσω τα άλλα μέλη της ομάδας που μοιράζονται τις δικές τους ελπίδες και ανησυχίες». 

 

 Η βεντάλια-σουβενίρ, στο κλείσιμο μίας ομάδας αυτογνωσίας του κέντρου μας.

Στο κέντρο ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα ομάδων στήριξης για άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Τι είναι η ομάδα στήριξης

Μια ομάδα στήριξης είναι ουσιαστικά μια συνέλευση ατόμων που συναντιούνται σε συστηματική βάση και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με απώτερο σκοπό την παροχή και λήψη υποστήριξης για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Κατά τις ομάδες στήριξης για διατροφικές διαταραχές οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια του συντονιστή της ομάδας τους που είναι θεραπευτής με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές, προσφέρουν ο ένας στον άλλο βοήθεια, μ’ ενεργητική ακρόαση, μ’ ενσυναίσθηση, με στήριξη και ανατροφοδότηση σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές. Τα  μέλη της ομάδας πάντα με τη βοήθεια του συντονιστή λαμβάνουν επίσης σωστή πληροφόρηση και ψυχοεκπαίδευση για τις διατροφικές διαταραχές, διερευνούν τα συναισθήματα, τις  σκέψεις και τις αντιλήψεις τους για το σώμα και για την αυτοεικόνα τους, και επεξεργάζονται τη διατροφική τους συμπεριφορά,  την σχέση τους με το φαγητό και γενικότερα τη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους μέσα σ’ ένα ασφαλές και φιλικό πλαίσιο. Η ομάδα στήριξης διατροφικών διαταραχών λειτουργεί συμπληρωματικά και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική πηγή βοήθειας σε άτομα με διατροφικές διαταραχές που βρίσκονται ήδη στη φάση της ατομικής θεραπείας.

Προσωπικές μαρτυρίες θεραπευόμενων που συμμετείχαν σε μια τέτοια ομάδα

«Οι συνεδρίες με την ομάδα ήταν για μένα μια καταπληκτική εμπειρία. Βίωσα συναισθήματα χαράς, αγωνίας, ταυτίστηκα πολλές φορές με τις άλλες κοπέλες και ένιωσα ότι δεν ήμουν μόνη μου. Είδα και σε άλλα μέλη της ομάδας, την ίδια απογοήτευση για αυτό που μας συμβαίνει. Όμως μέσα από αυτή την εμπειρία αυξήθηκε το κίνητρο μου, μπόρεσα να δω τα πράγματα πιο καθαρά και να πειστώ ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα βρω τον πραγματικό μου εαυτό και θα καταφέρω να δώσω  στη ζωή μου το νόημα και την αξία που χρειάζεται».

«Αισθάνομαι τα μέλη της ομάδας ως συνοδοιπόρους που παρατηρούν την κάθε μου κίνηση εξέλιξης, μου δίνουν πολύτιμες συμβουλές, απεριόριστη στήριξη και ιδιαίτερη βοήθεια, με παροτρύνουν να συνεχίζω πάντα, παρά τις δυσκολίες ή τις απογοητεύσεις που αισθάνομαι. Πολλές φορές νιώθω ότι οι ομαδικές συνεδρίες είναι αποκαλυπτικές με τρόπο που ενισχύεται η θεραπευτική διαδικασία για όλα τα μέλη. Νιώθω επίσης μια εκπληκτική αίσθηση του ανήκειν, ότι κάποιος πραγματικά με ακούει, με συμπονά και με καταλαβαίνει μέσα σ’ ένα κλίμα εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και θαλπωρής και αυτό με βοηθάει ν’ ανακαλύψω πράγματα για τον εαυτό μου ξεχασμένα ή άγνωστα.»

«Είναι συγκλονιστικό  πόσο δυνατή, τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχικά, αποχωρούσα στο τέλος κάθε ομαδικής συνεδρίας, έτοιμη ν’ αντέξω τις καθημερινές δοκιμασίες και τους πειρασμούς. Αισθάνομαι περήφανη που μπορώ να έχω αυτή την απεριόριστη αγάπη και βοήθεια μέσα από μια εχέμυθη ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές μου γιατί μια τέτοια εμπειρία σε βοηθά να σταθείς ξανά στα πόδια σου, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου κι επιτέλους να χαμογελάσεις!»