Ομάδες Αυτογνωσίας

Η ομάδα αυτογνωσίας αφορά τις συστηματικές συναντήσεις μιας ομάδας ατόμων, δηλ. τις ομαδικές συνεδρίες, με την παρουσία ειδικού συντονιστή με σκοπό την αύξηση της αυτογνωσίας, της κοινωνικής ευαισθησίας και την αλλαγή ανεπιθύμητων συμπεριφορών μέσα από την διαπροσωπική αντιπαράθεση, την αυτo-αποκάλυψη και την έντονη συναισθηματική έκφραση. Αυτό έχει επίσης ως δευτερογενές όφελος την βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της κοινωνικής αυτοπεποίθησης.

Στο κέντρο, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, ακολουθούμε την προσωποκεντρική φιλοσοφία, του Carl Rogers στις ομάδες αυτογνωσίας. Οι συμμετέχοντες  παροτρύνονται από τον συντονιστή να επικεντρώνονται στο «εδώ και τώρα», δηλαδή στο πως βιώνουν την μεταξύ τους αλληλεπίδραση μέσα στην ομάδα τη δεδομένη στιγμή κι επεξεργάζονται τα συναισθήματα που ανακινούνται.

Ο ρόλος του προσωποκεντρικού συντονιστή μέσα στην ομάδα είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αποδοχής κι ενσυναίσθησης, μέσα στην οποία τα μέλη της ομάδας υποβοηθούνται και παροτρύνονται ν’ ανακαλύψουν τις προσωπικές εσωτερικές δυνάμεις που διαθέτουν, να ωριμάσουν και να εξελιχθούν πνευματικά και να οδηγηθούν προς την αυτοπραγμάτωση.

Προσωπικές μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν σε ομάδες του κέντρου μας:

«Είχα την χαρά να συμμετέχω σε ομάδα αυτογνωσίας του κέντρου, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, για δύο συνεχόμενες χρονιές. Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά που αισθανόμουν κάθε φορά που έφθανε η προγραμματισμένη μέρα για την ομαδική συνεδρία. Τι και τι δεν αποκαλύπτεται κατά την μιάμιση ώρα μιας τέτοιας συνάντησης! Ποτέ δεν γνωρίζει κανείς τι θα βγει εκείνη τη στιγμή ή που θα καταλήξει η συνεδρία. Εκείνο που σίγουρα ξέρω εγώ τουλάχιστον είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι επιβραβευτική και ανεπανάληπτη. Προσωπικά δεν έχασα ούτε μία συνάντηση».

«Συνήθως φεύγω συγκινημένος από αυτές τις ομαδικές συναντήσεις καί από αυτά που άκουσα αλλά και από αυτά που εγώ ο ίδιος μοιράστηκα, ειδικά επειδή δεν περίμενα ότι θα ήμουν σε θέση να τ’ αποκαλύψω. Τα μέλη της ομάδας τα αισθάνομαι σαν τα μέλη μιας θερμής και κατανοητικής οικογένειας με συνδετικό κρίκο την πολύτιμη συντονίστριά μας. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένω κάθε φορά να τους ακούσω όλους και να τους εκφραστώ. Αισθάνομαι ότι έχω δίπλα μου ανθρώπους που με καταλαβαίνουν και μου δείχνουν ενσυναίσθηση».

«Παρόλο που είμαι ένας εσωστρεφής άνθρωπος που κρατάει τα προσωπικά του, βρήκα ότι η ομάδα αυτογνωσίας έχει να προσφέρει μια αίσθηση μεγάλης ανακούφισης και ασφάλειας. Με κάνει να θέλω ν’ ανοιχτώ μ’ ένα μαγικό τρόπο και να θέλω ν’ ακούσω τα άλλα μέλη της ομάδας που μοιράζονται τις δικές τους ελπίδες και ανησυχίες». 

 

 Η βεντάλια-σουβενίρ, στο κλείσιμο μίας ομάδας αυτογνωσίας του κέντρου μας.