Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος EMDR είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στα παιδιά και στους εφήβους μετά από λίγες μόνο συνεδρίες όπως φαίνεται στις πολυάριθμες έρευνες και στη βιβλιογραφία και η προσωπική μας πείρα στο κέντρο ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ επαληθεύει τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών. Ίσως αυτό το γεγονός να οφείλεται σ’ ένα βαθμό στο νεαρό της ηλικίας. Ο νεαρός εγκέφαλος είναι ακόμη υπό εξέλιξη και περισσότερο «εύπλαστος» και αυτό βοηθάει στο να επουλώνονται γρηγορότερα τα ψυχικά τραύματα και ν’ αφομοιώνονται καλύτερα οι θετικές αλλαγές και οι «διορθώσεις». Σε άλλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μέθοδος εφαρμόζεται έγκαιρα ή νωρίτερα προτού το τραύμα και οι συνέπειές του προλάβουν να καταλάβουν τον ψυχισμό και το σώμα του παιδιού.
Η μέθοδος EMDR έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει παιδιά κι εφήβους με:
Το EMDR βοηθάει επίσης τα παιδιά και τους εφήβους να ενισχύσουν τις θετικές εσωτερικές τους πηγές όπως για παράδειγμα την συναισθηματική ασφάλεια, την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους.
Πριν από κάθε επεξεργασία με τη μέθοδο EMDR, λαμβάνεται από τον εξειδικευμένο μας συνεργάτη ένα πλήρες ιστορικό από τους γονείς για καλύτερη αξιολόγηση του αιτήματος για θεραπεία και για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αυτό γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια των πρώτων 1-2 συναντήσεων που γίνονται πάντοτε με τους γονείς εν απουσία του παιδιού. Επίσης όταν χρειάζεται οι γονείς συμμετέχουν στη θεραπεία, δηλαδή κατά την επεξεργασία EMDR, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά σε ηλικία και χρειάζονται την ασφάλεια και τη θαλπωρή της παρουσίας των γονιών τους.
Δεν χρειάζεται ν’ αποφασίσετε εσείς για την θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση του παιδιού σας. Ο ειδικός συνεργάτης του κέντρου μας είναι σε θέση ν’ αξιολογήσει κατά πόσο η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση EMDR είναι η καταλληλότερη θεραπεία για το παιδί σας αφού λάβει πρώτα το κατατοπιστικό ιστορικό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα που απασχολεί εσάς και το παιδί σας.
Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης, η μέθοδος EMDR μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπευτικές μεθόδους όπως για παράδειγμα την παιγνιοθεραπεία, την αμμοθεραπεία, τεχνικές της εικαστικής θεραπείας, της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας κ.α.