Ομάδες στήριξης Διατροφικών Διαταραχών

Στο κέντρο ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα ομάδων στήριξης για άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Τι είναι η ομάδα στήριξης

Μια ομάδα στήριξης είναι ουσιαστικά μια συνέλευση ατόμων που συναντιούνται σε συστηματική βάση και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με απώτερο σκοπό την παροχή και λήψη υποστήριξης για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Κατά τις ομάδες στήριξης για διατροφικές διαταραχές οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια του συντονιστή της ομάδας τους που είναι θεραπευτής με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές, προσφέρουν ο ένας στον άλλο βοήθεια, μ’ ενεργητική ακρόαση, μ’ ενσυναίσθηση, με στήριξη και ανατροφοδότηση σε θέματα που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές. Τα  μέλη της ομάδας πάντα με τη βοήθεια του συντονιστή λαμβάνουν επίσης σωστή πληροφόρηση και ψυχοεκπαίδευση για τις διατροφικές διαταραχές, διερευνούν τα συναισθήματα, τις  σκέψεις και τις αντιλήψεις τους για το σώμα και για την αυτοεικόνα τους, και επεξεργάζονται τη διατροφική τους συμπεριφορά,  την σχέση τους με το φαγητό και γενικότερα τη σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους μέσα σ’ ένα ασφαλές και φιλικό πλαίσιο. Η ομάδα στήριξης διατροφικών διαταραχών λειτουργεί συμπληρωματικά και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική πηγή βοήθειας σε άτομα με διατροφικές διαταραχές που βρίσκονται ήδη στη φάση της ατομικής θεραπείας.

Προσωπικές μαρτυρίες θεραπευόμενων που συμμετείχαν σε μια τέτοια ομάδα

«Οι συνεδρίες με την ομάδα ήταν για μένα μια καταπληκτική εμπειρία. Βίωσα συναισθήματα χαράς, αγωνίας, ταυτίστηκα πολλές φορές με τις άλλες κοπέλες και ένιωσα ότι δεν ήμουν μόνη μου. Είδα και σε άλλα μέλη της ομάδας, την ίδια απογοήτευση για αυτό που μας συμβαίνει. Όμως μέσα από αυτή την εμπειρία αυξήθηκε το κίνητρο μου, μπόρεσα να δω τα πράγματα πιο καθαρά και να πειστώ ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα βρω τον πραγματικό μου εαυτό και θα καταφέρω να δώσω  στη ζωή μου το νόημα και την αξία που χρειάζεται».

«Αισθάνομαι τα μέλη της ομάδας ως συνοδοιπόρους που παρατηρούν την κάθε μου κίνηση εξέλιξης, μου δίνουν πολύτιμες συμβουλές, απεριόριστη στήριξη και ιδιαίτερη βοήθεια, με παροτρύνουν να συνεχίζω πάντα, παρά τις δυσκολίες ή τις απογοητεύσεις που αισθάνομαι. Πολλές φορές νιώθω ότι οι ομαδικές συνεδρίες είναι αποκαλυπτικές με τρόπο που ενισχύεται η θεραπευτική διαδικασία για όλα τα μέλη. Νιώθω επίσης μια εκπληκτική αίσθηση του ανήκειν, ότι κάποιος πραγματικά με ακούει, με συμπονά και με καταλαβαίνει μέσα σ’ ένα κλίμα εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και θαλπωρής και αυτό με βοηθάει ν’ ανακαλύψω πράγματα για τον εαυτό μου ξεχασμένα ή άγνωστα.»

«Είναι συγκλονιστικό  πόσο δυνατή, τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχικά, αποχωρούσα στο τέλος κάθε ομαδικής συνεδρίας, έτοιμη ν’ αντέξω τις καθημερινές δοκιμασίες και τους πειρασμούς. Αισθάνομαι περήφανη που μπορώ να έχω αυτή την απεριόριστη αγάπη και βοήθεια μέσα από μια εχέμυθη ομάδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές μου γιατί μια τέτοια εμπειρία σε βοηθά να σταθείς ξανά στα πόδια σου, να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου κι επιτέλους να χαμογελάσεις!»