Τι είναι η Νευρογενής Ανορεξία;
Η ονομασία νευρογενής ανορεξία προϋποθέτει ότι το άτομο έχει χάσει την όρεξή του από ψυχολογικά αίτια. Στην ουσία το άτομο δεν έχει χάσει ακριβώς την όρεξή του για φαγητό, αντιθέτως μπορεί να έχει πολύ μεγάλη όρεξη και να είναι πολύ πεινασμένο αλλά αρνείται να φάει από φόβο μήπως παχύνει. Φοβάται ακόμη να είναι σε φυσιολογικό βάρος και προσπαθεί να κρατάει το σωματικό βάρος του όσο πιο χαμηλό γίνεται. Προσπαθεί να περιορίσει τις θερμίδες που καταναλώνει όσο πιο πολύ μπορεί, ή/και να ξοδεύει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί μέσω της γυμναστικής, της λιμοκτονίας και με το ν’ αποφεύγει κοινωνικές συναναστροφές που συμπεριλαμβάνουν φαγητό.
Οργανικές συνέπειες νευρογενούς ανορεξίας ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας νηστείας και πλήρους εξάντλησης του οργανισμού:
- τάση ν’ αρρωσταίνει κανείς εύκολα
- αδυναμία
- ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο
- εμφανίζονται μώλωπες στο σώμα με σχετική ευκολία εξαιτίας της ανεπάρκειας βιταμινών όπως οι B12, C, K, καθώς και της έλλειψης φολικού οξέος
- το άτομο να υποφέρει από αϋπνίες
- έντονη τριχοφυΐα που εμφανίζεται όταν χαμηλώσει πολύ το σωματικό βάρος
- η μακροχρόνια αφαγία προκαλεί προβληματική κυκλοφορία αίματος σε σημείο που ν’ αποχρωματίζεται και να σκληραίνει το δέρμα
- κρύα άκρα
- δυσπεψία λόγω αφαγίας
- φούσκωμα στα έντερα
- αδύνατα κόκκαλα λόγω υποσιτισμού
- συρρίκνωση στα όργανα αναπαραγωγής τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες
- έλλειψη έμμηνου ρήσης στις γυναίκες
Ψυχολογικές επιπτώσεις της Νευρογενούς Ανορεξίας
Οι αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου λόγω υπερβολικής απώλειας βάρους προκαλούν αλλαγές στο συναισθηματικό κόσμου του ατόμου. Για παράδειγμα:
- κατάθλιψη
- παράλογη σκέψη
- έλλειψη συγκέντρωσης
Διαβάστε περισσότερα για τη νευρογενή ανορεξία εδώ.