Οικογενειακή συμβουλευτική για διατροφικές διαταραχές
Η συμβουλευτική κηδεμόνων και συντρόφων καθώς και η οικογενειακή συμβουλευτική αποβαίνει χρήσιμη όταν ένας στενός συγγενής, ή ένα άτομο για το οποίο νοιάζεστε παρουσιάζει ανησυχητική διατροφική συμπεριφορά, ιδιαίτερα εάν αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια, απομακρύνεται και κλείνεται στον εαυτό του. Σε αυτή την περίπτωση η κατάλληλη υποστήριξη από ειδικό είναι απαραίτητη. Η λήψη βοήθειας από τους εξειδικευμένους ειδικούς του συμβουλευτικού και ψυχοθεραπευτικού μας κέντρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και πιο αποτελεσματικά.
Τι μπορείτε να κάνετε αν καταλάβετε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή
Μιλήστε στο άτομο για τις ανησυχίες σας. Πρέπει να μάθει ότι ανησυχείτε επειδή νοιάζεστε.
- Ενθαρρύνετε το άτομο να παραδεχθεί το πρόβλημα του.
- Αν το άτομο αρνείται τη βοήθεια σας μην πανικοβληθείτε. Η άρνηση είναι βασικό χαρακτηριστικό των διατροφικών διαταραχών. Για αυτό είναι σημαντικό να μην σας αποπάρει η αρνητική στάση του αγαπημένου σας προσώπου. Ίσως τελικά δεχθεί να έρθει μαζί σας σε μια συνάντηση με τον ειδικό.
- Αν το άτομο επιμένει να αρνείται την πρόσκλησή σας για βοήθεια από ειδικό τότε είναι καλύτερα να ενημερωθείτε εσείς όσο περισσότερο γίνεται. Η συμβουλευτική που θα λάβετε από τους ειδικούς του κέντρου μας θα σας διαφωτίσει και θα σας καθοδηγήσει ώστε να μάθετε να διαχειρίζεστε εσείς καλύτερα το πρόβλημα.
- Μην επαναπαύεστε όταν το άτομο σας πει ότι το ξεπέρασε, ότι θα προσπαθήσει περισσότερο και ότι θα γίνει καλύτερα. Ακόμη κι αν το εννοεί, οι διατροφικές διαταραχές δεν γιατρεύονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
- Να είστε εκεί όποτε το άτομο έχει ανάγκη να σας μιλήσει. Μην φοβηθείτε να μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Τι θα κάνετε αν το άτομο παραδεχθεί το πρόβλημα του και ζητήσει βοήθεια
- Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις διατροφικές διαταραχές.
- Όταν το άτομο δεχθεί να μπει σε θεραπεία μείνετε κοντά του και στηρίξτε το.
- Ν’ ακούτε το άτομο όποτε έχει ανάγκη να σας μιλήσει. Συνεχίστε να μοιράζεστε μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
- Απομακρύνετε τη ζυγαριά, τα βιβλία δίαιτας και τους θερμιδομετριτές τα οποία είναι τροφή για το πρόβλημα. Προσέξτε το είδος του φαγητού που φέρνετε στο σπίτι.
- Αποφύγετε να κάνετε σχόλια που ν’ αφορούν το σώμα (π.χ., σχήμα, βάρος) είτε του ατόμου που αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή, είτε του δικού σας, είτε άλλων ατόμων εκτός της οικογένειας.
- Μην κριτικάρετε τις ποσότητες που τρώνε οι άλλοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
- Το άτομο με διατροφική διαταραχή βιώνει ένα συναισθηματικό πόλεμο τον οποίο και εκφράζει μέσα από την προβληματική διατροφική συμπεριφορά. Προσπαθήστε να είστε κοντά στην προσωπικότητα που κρύβεται πίσω από τη διαταραχή κι εκφράζετε την αγάπη σας.